top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıGökhan Avcı

E-ticaret Falan Kalmayacak – Gökhan AVCI


e ticaret

  • Perakendeyi nasıl yapıyorsunuz?

  •  Her metrekareyi iyi değerlendirebiliyor musunuz?

  •  Mağazalarımızın metrekare başına düşün teknoloji yatırımı ne seviyelerde?

  •  Mağazalarımız yeni jenerasyon müşteri ile ilişkisi ne seviyede?

  • Perakendenin yeni ölçütü metrekare verimliliği!

Hem dünyada hem de ülkemizde oldukça sıcak konulardan biri haline geldi metrekare verimliliği. Yatay mağazacılığın yerini dikey mağazaların cenneti AVM’lere bıraktığı bu günlerde, perakendenin büyüme oranı, nüfusun büyüme trendi ile paralel gitmiyor maalesef. Amerika’nın ve Avrupa’nın önde gelen markalar, metrekare verimliliği düşük olduğu için her gün birçok mağazasını kapatıyor. Bunun birçok örneğini kendi ülkemizde de görebiliyoruz. Bir gün gördüğümüz bir mağaza ertesi güne kepenk açamıyor. Bu kararlar o kadar keskin, net ve hızlı alınıyor ki, herkes çok şaşırıyor. Aslında şaşılacak bir şey yok; metrekare verimliliği oldukça düşük mağazalar bunlar. 


“Metrekare verimliliği” kavramının formülasyonu; pazara, hedef müşteriye, lokasyona, marka konumlanmasına vb onlara şeye bağlı olsa da her marka için çok kesin ve net. Bir mağazası verimlidir ya da verimsizdir… İşte bu kadar 🙂


Artan maliyetler, kızışan rekabet, markaların mağaza açarken eskiye nazaran daha seçici davranmalarına sebep oluyor. En büyük maliyet de artan kira bedelleri… Bu yüzden markalar düşük metrekarelerde daha çok ürün sergileme ve satma için çözümlere yönleniyorlar. Omnichannel çözümler tam da burada devreye giriyor. Instore order kioskları, click&collect ya da beaconlar küçük metrekarelerde daha çok satış imkanı yaratabiliyor. Omnichannel yönetimin farklı ve zengin araçları ile metrekareler artık daha verimli hale gelmeye başladı.

Gelelim e-ticarete…


Yanlış olduğu bilinse de e-ticarete hala farklı bir sektörmüş gibi davranılıyor. Hem e-ticaret hem de mobil ticaret sadece bir kanaldır, bu böyle bilinmeli :)… Metrekare verimliliğinin bu kadar önemli olduğu, erişilebilirliğin en yüksek sevilere geldiği böyle bir dönemde perakendeyi kurtaracak şey, her bir metrekareninin teknoloji ile donanması ve e-ticaret ile desteklenmesidir. 


Instore order kiosklar ile mağazada olmayan ürünü müşteriye satma imkanı sunabilir, click&collect ile müşterilerin hem zaman hem de para tasarruf etmelerini sağlayabilirsiniz, aynı zamanda mağazaya da müşteri çekiyor. En önemlisi bu dijital veriler ile mağazaların nerede açılması ya da hangi mağazalar hangi ürünlerin satılması kararları verilebiliyor. 

E-ticaret, satış ve iletişim kanalı olmasının yanı sıra büyük bir data hazinesi olarak bizleri karşılıyor. “Bu data hazinesi nedir?”, “bunları nasıl kullanacağız?” hiç düşündünüz mü?


  • Kimler (hangi segmentler, personalar) müşterimiz?

  • Hangi şehirler daha çok alışveriş yapıyor?

  • Kimler, nereden, ne alıyor?

  • Ne zaman seni hatırlıyorlar?

  • Müşterilerinin gelir seviyesi ne?

  • Ürün portföyün müşterileri mutlu ediyor mu?

  • Hangi müşteri segmenti, ne alıyor?

Dünya genelinde perakende sektöründe e-ticaretin payı artık %8-10 arasında seyrediyor. Pandemi sebebi ile bu oranın daha da artması bekleniyor. Bu oran Batı Avrupa’da %15’e yaklaşmış durumdayken bizim ülkemizde de %5 geçmekte.


E-ticaret tüketici için vazgeçilmez hale gelmekte. Zaman, para, tercih, alternatif vb bir çok sebepten ötürü tüketici e-ticareti daha fazla benimsiyor. 


Markalar tarafında ise e-ticaret mağazaları diğer bütün mağazaları arasında en çok ciro yapan ve diğer tüm mağazalarını hatta ticaretini yönlendiren öneme geldi. E-ticaret kazandırdığı paranın, penetrasyonun ya da karlılığın çok ötesine geçti. Artık şirketlerin pazarlama, ürün yönetimi, operasyon, perakende hatta üretim departmanları bile e-ticaret platformlarından gelen verilere güvenerek işlerine yön vermeye başladılar. 


Gelelim sadede; önümüzdeki zamanlarda neler olacak?


  • Teknoloji ile donanmayan hiçbir mağaza hayatta kalamayacak. 

  • Verinin önemini anlayıp; veri toplamayan ya da topladığı verileri anlamlandırmayıp  işi için değere dönüştüremeyenler erimeye mahkum kalacaklar.

  • Dijital pazarlama departmanları ortadan kalkacak. Dijital pazarlama kavramı önemini yitirecek. Pazarlamanın bütün paydaşları dijitali en güçlü organı gibi ustalıkla kullanabilir olacak. 

  • Ticaret kavramı dönüşecek. “E”siz ticaret birkaç istisna dışında artık olmayacak. 

  • E-ticaret departmanları önemini kaybedecek. Çünkü e-ticaret mağazacılık-perakende ile tam entegre ve bütünleşik bir şekilde çalışacak. 

  • Omnichannel ticaretin en olgun ve üstün versiyonları ile karşılaşmaya başlayacağız. 

  • Müşteri deneyiminin önemi oldukça artacak. Kurguların temelinde hep müşteri deneyi yatacak. Ticari araştırmaların büyük bir çoğunluğu müşteri deneyimi üzerine gerçekleştirilmeye başlanacak.

  • Mağazalarda metrekare verimliliğinin önemi çok artacak. Mağazacılık için metrekare başına yapılan teknoloji yatırımı gündemini arttıracak.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page